Skip to main content
  • Authentiek, Karakteristieke, Saksische Boerderijen Dorp Gees

    Authentiek, Karakteristieke, Saksische Boerderijen Dorp Gees

Al het moois van Drenthe

Inspiratie opdoen voor een onvergetelijke vakantie?

Drenthe is één van de mooiste provincies van Nederland. Drenthe is vooral bekend vanwege de hunebedden die hier zo’n 200.000 jaar geleden naartoe kwamen tijdens de ijstijd. De gletsjers die over Drenthe heen trokken namen vanuit Scandinavië zwerfstenen mee. Bij ons in Gees ligt een hele grote zwerfkei. Deze enorme keien deden er duizenden jaren over om Drenthe te bereiken. Voor natuurliefhebbers is Gees en omgeving the place to be, want het dorp is omringd door 1600 ha natuurgebied. Voor wie van stedentrips houdt: Emmen, Coevorden en Hoogeveen liggen op een goed bereikbare afstand van onze Bed en Breakfast.
Hunnebedden kijken

Vroeger, in lang vervlogen tijden was het belangrijk om overleden familieleden een mooie laatste rustplaats te geven. Met de nadruk op érg belangrijk, want het zal niet eenvoudig zijn geweest om zo’n hunebed te bouwen. De zwerfkeien wegen tussen de 2000 en 20.000 kilo. Bent u op vakantie in Drenthe dan mag u dit eigenlijk niet missen.
Hoewel er in Gees geen hunebedden staan, wordt wel aangenomen dat in de laatste fase van de Steentijd (ongeveer 3000 voor Chr.) op deze plek in Drenthe al mensen woonden. Er zijn enkele geslepen vuurstenen en stenen bijlen uit die tijd teruggevonden.

Gees is, als authentiek boerendorp met haar vele karakteristieke Saksische boerderijen, een van de hotspots van Geopark Hondsrug. Enkele jaren geleden zijn in Gees op eigentijdse manier huisweiden in het dorp teruggebracht.

Historische boerenerven met streekeigen groen, akkers met traditionele gewassen en huisweiden met oude dierenrassen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en werden in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd.

Daarmee werd het open karakter van het dorp versterkt en extra aantrekkelijk gemaakt door de introductie van zeldzame dierenrassen. Bij de ons of het Tourist Info in Gees is een foldertje te verkrijgen met alle informatie en routebeschrijving.